Kakawcové letné nápoje

7. 7. 2021
Skutočne zdravá škola a Kakaw Co+

Kakawcové letné recepty

Dnes 7.7., v tento horúci letný deň, oslavujeme Deň čokolády, ktorý je určený pre všetkých milovníkov čokolády a kakaa. Oslavuje sa v deň, kedy v roku 1550 bola čokoláda uvedená na európsky trh a stala sa tak dostupnou pre bežných ľudí. 

Dnes si čokoládu a kakao môžeme vychutnať v rôznych podobách. A keďže je leto a k nemu patrí slnko, voda ale i chutné chladené nápoje, v spolupráci s Kakaw Co+, s dodávateľom toho najkvalitnejšieho kakaa a kakaových výrobkov, sme pre pripravili pár receptov na horúce letné nápoje pre deti i dospelých s milovaným a nutrične bohatým kakaom. 

Dúfame, že vám prinesú osvieženie a ak ich pijete v dobrej spoločnosti aj skvelú náladu. 

1. Kakaový nápoj od Mayov

Prapôvodný proces prípravy tohto nápoja pozostával z praženia kakaa, jeho olúpania od kakaových šupiek, rozomletia a nakoniec jeho zmiešania s vodou a korením. Pri výrobe tejto zmesi získali Mayovia penu, ktorú vysoko ocenili vtedajší šľachtici, a ktorá bola tiež ponúkaná bohom ako obeta alebo „zalíškanie“. 

Takéto kakao si môžeme pripraviť doma, buď zo 100 % kakaovej hmoty alebo jej práškovej verzie. Odporúčame však nepoužiť odtučnený kakaový prášok holandského typu, ktorý má úplne iné zloženie. Myslite i na chuťový profil kakaa, keďže kakao je odrodové, tak ako i káva a víno a rôzne odrody prinesú rôzny chuťový zážitok

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 10-12 upražených bôbov, čo je okolo 20 g čistej kakaovej hmoty v čo najvyššej kvalite,

  • 2 lyžičky medu,

  • 300 ml horúcej vody,

  • štipku chili, kardamonu, vanilky alebo perníkového korenia, podľa toho čo nájdete vo výbave a zásobách domácnosti. 

Postup: Vodu privedieme do bodu varu a nalejeme okolo 30 ml horúcej vody na dno šálky. Pridáme 10 g kakaovej hmoty, dôsledne rozmiešame, prípadne si pomôžeme ručným napeňovačom, nakoľko sa v kakaovej hmote nachádza okolo 56% kakaového masla. Vznikne nám hustá kakaová kašička, do ktorej následne primiešame 1 lyžičku prípadne až 2 lyžičky medu podľa chuti. Do osladenej hmoty dolejeme 120 ml horucej vody, pridáme korenia podľa preferencie každeho labužníka a na záver to ľadovú bodku vo forme pár kociek ľadu.

2.     Originál kakawco „európskeho typu“ 

Ingrediencie na 2 porcie: 

  • 10g kakaovej hmoty,

  • 180 ml kravského alebo rastlinného mlieka,

  • sladidlo podľa preferencie.

Využijeme pravidlo 70:30, aby sme využili zdravotné benefity kakaa, teda použijeme minimálne 70% kakaovej hmoty ku podielu sladidla. Postup obdobný ako pri prvom Mayskom recepte. Odporúčame vyskúšať tento recept s kokosovým mliekom, pridať ľad a podávať so slamkou.

3.  Feliz Smoothie od Mayov plný antioxidantov a magnézia

Ingrediencie na 2 porcie: 

  • 2 zrelé banány (najvhodnejšie, ak sa vrátite po víkende a takéto tmavšie zrelé banány vás doma nedočkavo vítajú),

  • 30 g kakaovej hmoty môže byť sladená i nesladená podľa preferencií

  • 400 ml kravského alebo rastlinného mlieka, 

  • sladidla podľa preferencie avšak nezabudnite na pravidlo a 70:30, 70% kakaovej hmoty ku podielu sladidla. 

Budeme potrebovať i mixér. Nakrájame banány do mixéra, mlieko zohrejeme na 60-70° a následne vylejeme do mixéra, pridáme kakaovú hmotu a sladidlo, ideálne kokosový nektár alebo panelu. Mixujeme všetky ingrediencie asi 20-30 sekúnd, podľa výkonnosti mixéra do momentu kedy sa vytvorí homogénna textúra a kakaová hmota sa do nej krásne zapracuje, roztopí. Odporúčame vyskúšať tento recept s kokosovým mliekom. Pre intenzívnejší kakaový zážitok i dekoráciu, môžeme na záver nápoj posypať troškou kakaových drvených bôbov, zvaných nibs.

4.     Cacao Afogatto

Je výbornou alternatívou ku Café Afogatto. 

Ingrediencie na 2 porcie: 

  • 30 gramov 70% kakawca, 

  • 180 ml kravského alebo rastlinného mlieka,

  • jeden kopček vanilkovej alebo čokoládovej zmrzliny. 

Mliečko si zohrejeme, aby sa nám kakawco pekne rozpustilo. Rozmiešame pomocou ručného napeňovača, mixéra, čokovaru alebo jednoducho, ručne v hrnci na veľmi jemnom stupni teploty. Vytvorí sa nám krásne hustý čokoládový nápoj, ktorý prelejeme do pohárikov a necháme trošku vychladnúť. Pridáme kopček zmrzliny, posypeme troškou kakaových nibsov na dekoráciu a podávame s lyžičkou a slamkou.

Článok vznikol v spolupráci s Martinou Matejíčkovou z Kakaw Co+.
Za Skutočne zdravá škola spracovala Andrea Jazbec.
Kakawcové letné nápoje 1Kakawcové letné nápoje 1Kakawcové letné nápoje 1Kakawcové letné nápoje 1
Späť na zoznam