Návšteva farmy u Keľovcov vo Veľkých Teriakovciach, okres Rimavská Sobota
Dňa 24.09.2024 sme boli na exkurziu na farme vo Veľkých Teriakovciach. Hneď ako sme prišli na farmu privítal nás pán Patrik Keľo. Potom si nás prevzala pani pracujúca na farme. S ňou sme išli do prvého ovčína. Bolo tam 500 oviec plemena Lacaune. Tie boli určené na produkciu mlieka. Proces dojenia bol taký, že asi dvadsať oviec nahnali na plošinu, kde sa do válova nasypal šrot. Ovečky začali žrať šrot a nás si nevšímali. Pracovníci im dali na dva struky prísavky a tie ich dojili. Jednu ovcu podojili za minútu. Všetkých 500 oviec podoja približne za dve a pol hodiny. Ovce takto doja dvakrát denne ráno a večer. Mlieko si buď nechajú alebo predajú do Liptovskej mliekárne. Toto robili v ľavej časti ovčína. V pravej časti bol veľký výbeh predelený na päť častí, kde bol plemenný baran pripúšťaný k ovečkám. Ovečky a barany mali na chrbte číslo svojho košiara od 1 po 5. Jahňa je s matkou štyri dni. Matka svoje mláďa spozná pomocou pachu. Ovce chovajú senom, peletami a šrotom. Môžu to ochutiť melasou, aby ovečkám viacej chutilo, ktorá sa vyrába z cukrovej repy. Dostávajú tiež kamennú soľ. Vodu im nedolievajú pracovníci, ale si ju sami pustia pyskom. Podstielka je zo slamy, ktorú postupne vrstvia. Keď jej je už veľa, príde stroj a vyhádže ju preč. Podstielku nevyhodia, ale dajú ju na hnoj. Pani povedala, že najlepší hnoj je z oviec, sliepok a koňa. Potom sme išli do haly, kde pripravujú potravu pre ovce. Táto hala nemala okná, ale bola veľmi odvetrávaná, aby skladované plodiny nenavlhli a nesplesniveli. Kŕmne plodiny si pestujú sami, a sú to: pšenica, ovos, jačmeň, sója a kukurica. Plodiny sa dokopy podrvia v šrotovníku a vznikne šrot. Šrot, seno, kŕmne vápno, soľ a minerály dajú do miešača, on to všetko zmieša. Táto hala je tiež predelená, na jednej strane sú plodiny a na druhej strane je drevoštiepka. Drevoštiepkou vykurujú wellness, ktorý im tiež patrí. Potom sme išli do druhého ovčína kde boli rôzne druhy oviec: Ile De France, Blue Du Maine, Bevrichov Du Cher. Keď sme dopozerali ovce išli sme na ochutnávku syrov. Pani nám rozprávala o výrobe syra a pasterizácii. Pasterizácia je ohriatie mlieka na 60st. Celsia, asi na pol hodinu a potom sa mlieko ochladí. Pasterizácia slúži na zabitie baktérií. Po ochutnávke syra sme išli pozrieť kombajn a hospodársku techniku. Mohli sme si do kombajnu aj sadnúť. Okolo kombajnu boli rôzne vlečky, pluhy, sejačky… Keď si každý, kto chcel vyskúšal, ako sa sedí v kombajne, išli sme nakupovať výrobky z ovčieho mlieka. Po nakupovaní sme išli na ihrisko, kde nám rýchlo prešiel čas, kým sme išli na autobus do Rimavskej Soboty. Veľmi sa mi dnešná exkurzia páčila, zopakoval by som si ju. Peter Brindza – 7.C Touto cestou by sme sa chceli poďakovať rodine Keľových za poskytnutie prehliadky rodinnej farmy.