Aby desiata nešla do školy iba na výlet

24. 2. 2020
Skutočne zdravá škola

Školská desiata je večná téma v rodinách. Začíname ňou deň mnoho rokov. Ak je to téma ranného sváru, alebo dieťa zoberie balíček a večer vám ho vráti, je to škoda. Aby vás netrafil šľak už pri jej príprave a následne pri večernej kontrole aktovky, treba k príprave prizvať predovšetkým školákov.

Ak majú žiaci so sebou snack, ktorý si sami zvolili, tešia sa naň viac. Poznáme to aj sami na sebe. Dieťa by tiež malo mať vhodným spôsobom vysvetlené, že dobrá desiata je vlastne kamoška, ktorá ho prevedie cez náročné situácie v škole a podrží ho. Nedostatok tekutín, alebo zlý stravovací režim, totiž priamo ovplyvňujú pozornosť a školské výkony.

Prípravu desiaty si niekedy skomplikujeme vysokými nárokmi na jej rozmanitosť. Niektoré deti však majú radi istotu a nie prekvapenia. Niekedy dieťa mení chute podľa ročnej sezóny, stresu v škole, alebo “rastového špurtu” a pod. Malých školákov k príprave školského snacku pozvite a veľkáči by mali vedieť pridať pomocnú ruku. Krabičku, alebo balíček na desiatu nechajte vybrať deťom.

Existujú však aj často sa opakujúce dôvody prečo deti nezjedia desiatu. Zo skúseností z práce s deťmi v škole vieme, že tieto dôvody nie vždy súvisia so stravou, ale s detskou psychikou a manažmentom času v škole. Ak dieťa karháme, za nezjedenú desiatu, ale nepoznáme pravý dôvod, prečo ju náš školák nezjedol, môžeme vyvolať nechuť, ktorá pôvodne nevznikla kvôli jedlu.

Najčastejšie dôvody, prečo mladšie deti nezjedia desiatu:

  • zaujatosť hrou
  • pozornosť zameraná na nové situácie, nové autority, učiteľov, či kamarátov
  • obmedzený čas prestávky
  • komentáre spolužiakov a neschopnosť obhájiť si vlastný zeleninový/desiatový balíček

Hlavne prváčikovia nevedia tak rýchlo rozlíšiť prechod zo škôlky do školy. Nestačí, že ich na to pripravujeme a rozprávame im, ako to bude. Pre nich je školský systém neznámy a až na základe vlastnej skúsenosti sa naučia, ako udržať pozornosť cez hodinu a hospodáriť s časom prestávky. Nové pani učiteľky, alebo noví spolužiaci môžu mať rôzne druhy správania a osobného prejavu, na aký vaše dieťa nie je zvyknuté. No a potom tu je klasický problém, kedy chce dieťa vyhovieť maminke, pretože ju ľúbi a všetko jej sľúbi. „Áno, spapám desiatu. Uhorka a mrkvička sú zdravé. Domáci koláčik ľúbim.“Ale potom príde triedny „hrdina“ a povie, že oni také doma nejedia a problém je na svete. Dieťa chce vyhovieť maminke aj novému vzoru, ale nedokáže si vyargumentovať „svoje chute“ a stáť si za svojim. Často sa kvôli tomu môže aj trápiť.

Najčastejšie dôvody prečo staršie deti nezjedia desiatu:

  • podliehanie imidžom, desiata nie je „in“
  • príprava na testy a dorábanie domácich úloh cez prestávky
  • sťahovanie sa po škole a odborných učebniach, nedostatok času
  • možnosť návštevy bufetu a vlastné peniaze

V tomto prípade je ideálny vlastný príklad. Dobiehate termíny a odpisujete na pracovné správy počas rodinného obeda, či raňajok? Alebo dokonca raňajky nejete, lebo nestíhate? Pred celou rodinou deklarujete, že nepotrebujete jesť, ale byť načas v práci? V tom prípade, si pravdepodobne vytvorí aj vaše dieťa podobné návyky. Aj to môže byť dôvod, prečo deti nezjedia desiatu.

Aká teda má byť desiata, aby z nej dieťa benefitovalo celé dopoludnie?

Školský snack je dobré pripraviť ráno, aby mal tú správnu “šťavu” a bol čerstvý, plný vitamínov a energie. Dobre zvolená a pre dieťa atraktívna desiata naozaj prevedie vášho školáka náročným školským dňom bez výkyvov pozornosti. Ak ráno nestíhate, urobte to pred spaním. V tom prípade voľte iné ako natretý chlieb, pretože stráca na chuti a nie každý to má rád!

Nutrične by sa mala desiata skladať z kvalitných “pomalých” alebo zložitých sacharidov, ľahko stráviteľných bielkovín a mozog štartujúcich tukov. A chce to aj nejaké vitamíny, najmä v chrípkových obdobiach! Pomalé sacharidy sú opakom rýchlych sacharidov a cukrov a energiu uvoľnujú postupne. To znamená, že dieťa sa cíti dobre nielen hneď po prestávke, ale na celej nasledujúcej hodine.

Vitamíny

Vitamíny nie sú len v ovocí. Aj v zelenine! Surovú a čerstvú zeleninu a ovocie volíme podľa sezóny. Môže to byť hlavne mrkva, kaleráb, slovenské cherry paradajky, stonkový zeler, alebo menšie hlavičky karfiolu, či brokolice. Ideálne je len tak, nie v chlebíku. Ovocie volíme a balíme tak, aby sa nerozpučilo. V krabičke môžete do školy poslať aj drobné ovocia a hrozno, aby dodalo vášmu dieťaťu ten správny cukor. Alebo v malých plastových fľaškách aj domácu detskú výživu so škoricou a klinčekom. Tieto korenia sú tá pravá antichrípková výzbroj pre dieťa. Na jar a v lete pridávame nelúpaný hrášok, redkvičky, chrumkavé listy rôznych šalátov a pod.

Sacharidy

Ryžové chlebíky, ovsené, špaldové, kukuričné krekry v kombinácii so surovou zeleninou alebo syrom. Špaldové alebo grahamové pečivo s maslom, obľúbenou doma urobenou nátierkou, lučinou a pod. Nátierky testujeme postupne doma: deti majú radi bryndzovú, vajíčkovú, hokaido s červenou šošovicou a pod. Môže byť aj samotné kvalitné pečivo, ak dieťa nemá rado, klasický natretý chlieb. Ak k pečivu pribalíte napríklad spomínanú mrkvu, či inú surovú zeleninu, syrové korbáčiky, oriešky, dieťa má aj sacharidy, aj tuky a bielkoviny, dokonca v zelenine i vitamíny.

Tuky

Rôzne druhy orieškov alebo semiačok. Vlašské orechy, nepražené a nesolené kešu orechy, mandle, tekvicové alebo slnečnicové semiačka.

Ak dieťa vyžaduje sladkosť, alebo potrebujete odohnať hrozbu nie najzdravšieho školského bufetu či automatu, pribaľte hrozienka alebo oriešky v horkej čokoláde, v zime pár kociek kvalitnej čokolády, orieškovú tyčinku, domáci mafin, či domáci piškót s horkou čokoládou alebo domáci pribináčik.

Recept:

Hamburger s nátierkou z červenej šošovice a hokaido s chrumkavou mrkvou

Postup

  1. Hokaido tekvicu prepolíme, nožom alebo lyžicou vyberieme jadierka. Hokaido tekvica sa nešúpe!
  2. Nasekáme ju na menšie kúsky a dáme ich na olej dusiť. Po chvíľke pridáme opláchnutú šošovicu, posolíme, pridáme rascu a podlejeme vodou tak, aby bolo všetko vodou prikryté. Dusíme spolu do mäkka, cca 20 min.
  3. Ak šošovica vypila všetkú vodu, pridáme jej viac.
  4. Všetko spolu rozmixujeme a ochutíme citrónovou šťavou, soľou a olivovým olejom.
  5. Na hamburger použijeme celozrnné pečivo, ktoré prekrojíme, natrieme nátierkou, položíme chrumkavý list ľadového šalátu a surovú mrkvu. K desiate pribalíme pár orieškov a hrozienok.

Mgr. Katarína Medveďová Ovečková

Autorka je žurnalistka, lektorka a kuchárka. Vo svojom projekte Cookučka sa venuje téme rodinná strava a vzdelávacím workshopom. Niekoľko rokov pracuje v Rade školy na SŠ Tilgnerova, venuje sa téme stravy a príprave eventov.

Aby desiata nešla do školy iba na výlet 1Aby desiata nešla do školy iba na výlet 1Aby desiata nešla do školy iba na výlet 1Aby desiata nešla do školy iba na výlet 1Aby desiata nešla do školy iba na výlet 1
Späť na zoznam