Zvládli sme to!
Počas celého školského roka sme v našej škole sledovali množstvo zvyškov zo školskej jedálne. Cieľom bolo znížiť množstvo vyhadzovaného jedla – a po vytrvalej práci a viacerých aktivitách sme sa konečne dočkali výsledkov.
Na začiatku sme evidovali priemerné zvyšky okolo 25 kg denne. Postupne sme však zavádzali rôzne opatrenia, ktoré mali pomôcť tento odpad minimalizovať. Výrazný zlom nastal v júni, keď sme zapojili samotných žiakov do tvorby jedálneho lístka. Po konzultácii s vedením jedálne a prispôsobení ponuky ich návrhom sme zaznamenali citeľné zníženie množstva zvyškov. Ukázalo sa, že keď majú deti možnosť vyjadriť svoj názor a podieľať sa na rozhodovaní, oveľa radšej a s väčšou chuťou svoje jedlo aj zjedia.
V budúcom školskom roku v tejto aktivite určite plánujeme pokračovať. Veríme, že spolu dokážeme spraviť školské stravovanie nielen chutnejším, ale aj udržateľnejším.