Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola

20. 2. 2024
ZŠ Mudroňova, Bratislava

V spolupráci so Starým Mestom – Bratislava a Nadačným fondom Kaufland pri Nadácii Centra pre filantropiu sa ZŠ Mudroňova zapája do zaujímavého projektu – Ukážková škola od Skutočne zdravá škola o.z., ktorý podporuje zdravé stravovanie v staromestských základných a materských školách a bude trvať 2 roky.

Program Skutočne zdravá škola komplexne rozvíja kultúru stravovania vo všetkých ekologických, ekonomických, sociálnych a zdravotných súvislostiach. Téma jedla je natoľko univerzálna a komplexná, že prechádza prakticky všetkými vzdelávacími oblasťami, prostredníctvom čoho je možné naplniť veľkú časť očakávaných vzdelávacích výstupov od úrovne predškolského vzdelávania až po 2. stupeň základných škôl. Je to praktický odbor, blízky úplne všetkým a týka sa celej populácie v každodennom živote.

Žiakov, personál školskej jedálne ako aj učiteľský personál a rodičov čakajú workshopy na témy zdravého stravovania, vzdelávania o výžive a zdravom životnom štýle.

Projekt otvára dôkladná a širokospektrálna analýza príslušnej školskej jedálne, následne bude prebiehať prieskum prostredníctvom dotazníkov medzi vybranými skupinami. Na základe výsledkov sa stanoví akčný plán postupných krokov, ktoré stravovanie v školách a škôlkach nasmerujú k zdravým a výživnejším alternatívam jedálničkov.
 

Ukážková škola predstavuje súbor prednášok a workshopov pre žiačky a žiakov, pedagogický personál, zamestnancov a zamestnankyne školských jedálni, ale aj rodičov. Aktivity a témy budú rozdelené podľa potrieb a vekových preferencií spomínaných skupín.
 

Mladšie deti sa oboznámia s ovocím a zeleninou hravou formou, budú tvoriť dúhu na tanieri, zameriavať sa budena sezónnosť jednotlivých druhov zeleniny a ovocia. Pri starších deťoch sa lektori zamerajú na komplexnejšie informácie v oblasti zdravia, ktoré sa buduje predovšetkým prostredníctvom nutrične bohatej a vyváženej stravy. Prednášky budú venované racionálnej výžive, ale aj poruchám príjmu potravy, ktoré je, žiaľ, čoraz častejším fenoménom medzi tínedžerkami a tínedžermi.

Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1Štartujeme projekt Skutočná zdravá škola 1
Späť na zoznam