Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK

14. 10. 2024
SMŠ AKO BUK, Prešov

Oslava Dožiniek v našej materskej škole – pečenie chleba a učenie cez zážitky

V našej materskej škole sme sa rozhodli osláviť krásny ľudový zvyk Dožinky, ktorý je v slovenskej tradícii symbolom ukončenia žatvy a vďaky za bohatú úrodu. Tento starodávny sviatok oslavuje plody zeme, ktoré nám umožňujú prežiť a je oslavou tvrdej práce roľníkov. Cieľom našej oslavy bolo deťom priblížiť nielen tento zvyk, ale aj dôležitosť zdravej stravy a zodpovedného prístupu k prírode.

Počas našej oslavy sme si pripomenuli, čo Dožinky vlastne znamenajú. Deti sa dozvedeli, že v minulosti, keď roľníci ukončili žatvu, ďakovali za úrodu a pripravovali slávnostné sprievody, v ktorých nosili vence upletené zo zŕn obilia. Tieto vence symbolizovali hojnosť a vďaku za to, že zem poskytla dostatok potravy pre celú rodinu. Súčasťou tohto zvyku bolo tiež pečenie chleba – základnej potraviny, ktorá symbolizovala samotný život.

A tak sme sa rozhodli aj my spojiť tradíciu s praxou a spolu s deťmi sme sa pustili do pečenia chleba. Pre deti to bol veľký zážitok! Najskôr sme si povedali, ako sa chlieb pripravuje a odkiaľ pochádza múka. S deťmi sme sa rozprávali o tom, ako sa zrno mlelo na múku v mlyne, a aký je dôležitý chlieb pre každodennú výživu. Potom sme sa pustili do samotného miesenia cesta. Deti s veľkým nadšením pomáhali miesiť, váľať a tvarovať cesto na chlieb. Učili sa trpezlivosti a sústredenosti, pretože chlieb si vyžaduje čas na kysnutie a pečenie.

Keď sa celý priestor naplnil vôňou čerstvo upečeného chleba, všetci sme sa nevedeli dočkať, kedy si ho konečne ochutnáme. Spoločne sme si pri stole rozložili domáce maslo, med a džem, ktoré deti s radosťou natierali na ešte teplé krajce. Tento moment nebol len o samotnej ochutnávke, ale aj o tom, že deti pochopili, aké dôležité je vedieť, odkiaľ pochádza jedlo, ktoré jeme, a ako si ho môžeme pripraviť sami.

Tento deň bol nielen oslavou tradície, ale aj súčasťou nášho prístupu k zdravému stravovaniu. Vedieme deti k tomu, aby už od malička vedeli rozoznať kvalitné potraviny a uvedomovali si dôležitosť zdravej stravy. Počas pečenia chleba sme sa rozprávali o výživných hodnotách celozrnného pečiva, o tom, ako nám pomáha byť silní a zdraví, a prečo je dobré vyhýbať sa príliš spracovaným potravinám. 

Súčasťou nášho vzdelávania je zážitkové učenie, preto veríme, že deti sa najlepšie učia vtedy, keď môžu veci zažiť na vlastnej koži. Pečenie chleba bol pre deti nielen vzdelávací, ale aj emocionálny zážitok. Pocítili radosť z toho, že niečo samy vyrobili a mohli sa o to podeliť so svojimi kamarátmi. Zároveň si uvedomili, aká dôležitá je práca farmárov, ktorí každý deň pracujú na tom, aby sme mali čo jesť.

Naša oslava Dožiniek sa niesla v duchu vďaky, úcty k tradíciám a radosti z učenia cez skúsenosť. Veríme, že práve tieto chvíle, kedy deti samy pracujú s jedlom, zistia, ako sa pripravuje, a naučia sa vážiť si ho, sú veľmi dôležité pre ich budúci prístup k zdravej výžive a životnému štýlu. Aj obyčajný chlieb sa pre nás stal symbolom komunity, spolupráce a spoločne stráveného času, ktorý nás všetkých obohatil.

Oslava Dožiniek nám pripomenula, že všetko, čo máme na stole, pochádza zo zeme a je výsledkom tvrdej práce mnohých ľudí. Deti sa nielen učili, ale aj cítili, aké to je byť súčasťou niečoho väčšieho – rovnako, ako naši predkovia, keď oslavovali ukončenie žatvy. 

Týmto spôsobom sme deťom nielen priblížili tradície našich predkov, ale zároveň sme ich učili vážiť si jedlo, byť vďační za to, čo máme, a zodpovedne pristupovať k prírode a životnému prostrediu.

My v našej školičke vedieme deti k zvykom a tradíciám našich starých mám a otcov.❤️Dožinky sú zvyky a tradície spojené so žatvou. 

Po skončení žatvy urobili dievky veniec z klasov obilia a zaniesli ho gazdovi a pritom spievali: „Gazda náš, gazda náš, dajže nám oldomáš, dajže nám ho z lásky, zbierali sme klásky, dajže nám ho smele, ej, žali sme vesele."

Dožinkový veniec mohol mať rôznu formu, získal sa splietaním do povriesla, bol pokropený vodou a zavesil sa do komory. Ozdobou venca boli kvety a farebné stuhy. Gazda všetkých pozval na dožinkovú hostinu. Nasledoval tanec. Takto naši predkovia ďakovali za úrodu. ♥️

Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1Oslava Dožiniek a pečenie chleba v našej školičke AKOBUK 1
Späť na zoznam