Fašiangy, Turíce na Liptove

12. 2. 2024
Súkromná MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde,
kto nemá kožuška zima mu bude.
Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,
dajte mi slaninky, nech sa popasiem.

Určite už mnohí z váz poznajú slová tejto tradičnej piesne. Minulý týždeň sa v chodbách a herničkách našej škôlky ozývala veľmi často. 

Fašiangy sú tradičný slovenský sviatok oslavujúci koniec zimy a príchod jari.

Sviatok je známy svojimi veselými a farebnými zvykmi, vrátane fašiangových masiek, sprievodov, kolovania a bohatej stravy. Ľudia sa obliekajú do farebných kostýmov, organizujú sprievody a zúčastňujú sa rôznych spoločenských podujatí. Fašiangy sú aj obdobím zábavy, tancov a tradičných jedál. 

Práve na tradičné jedlá a zvyky sme u nás v Lobelke nezabudli. Fašiangové šišky alebo fánky sa v našich jedálničkoch často nevyskytujú, ale práve počas fašiangového obdobia by bola škoda ich neochutnať. Kedy však chutí najlepšie? Predsa vtedy, keď si všetko pekne poporiadku pripravíme sami. 

Tradičný recept na šišky aj na fánky sme poriadne preskúmali. Počítali sme, čoho koľko bude potrebné pridať. Pozor, pozor, dôležité je dodržať postup, aby cesto správne pracovalo, nakyslo. 

Keď už bolo cesto pripravené, pustili sme sa do práce. Žiadne ruky neostali voľné, veď pozrite. 

Toto chutné obbčerstvenie sme si pripravili na náš karneval. Naša škôlka hrala nielen farbami, 

Nielenže sme si pripomenuli a oboznámili sa s tradíciami na Slovensku, ale sme potrénovali aj matematiku či jemnú a hrubú motoriku. Jazýčky sme precvičili nielen ochutnávaním, ale aj správnym vyslovovaním či slabikovaním. 

Príďte o rok k nám, určite vás radi pohostíme :) 

Fašiangy, Turíce na Liptove  1Fašiangy, Turíce na Liptove  1Fašiangy, Turíce na Liptove  1Fašiangy, Turíce na Liptove  1Fašiangy, Turíce na Liptove  1Fašiangy, Turíce na Liptove  1Fašiangy, Turíce na Liptove  1Fašiangy, Turíce na Liptove  1
Späť na zoznam