Edukácia o včelárstve aj sladkostiach

29. 3. 2024
SMŠ Vavrinecká, Limbach

V našej škôlke pristupujme k danej problematike komplexne, spôsobom prijateľným pre deti a primeraným ich veku, hravým a zároveň edukačným. Prostredníctvom nášho výchovno – vzdelávacieho programu ŠKOLA HROU ponúkame deťom mnoho podporných aktivít na podporu zdravého životného štýlu a správnych stravovacích návykov. Každoročne k nám chodí ujo včelár so svojimi včeličkami. Svojim interaktívnym programom zasväcuje deti do úžasného sveta včiel. Deti sa učia nielen o ich živote, ale ochutnávajú pravý medík. Zoznamujú sa aj s ďalšími produktami „medíkové trio“ – včelia kašička, propolis, peľ. Zaujímajú sa aj o lákavé a zdravé medové produkty :-).

Náš tím takto ľahšie dokáže v rámci edukačných aktivít deťom približovať ich blahodárne účinky a význam pre ich zdravie. Učia sa, že konzumáciou vedia podporiť ich imunitný systém, ale tiež sa učia, že si takto dokážu vylepšovať ich fyzickú i duševnú kondíciu. Naučili sa, že aj včelí zázračný krémik dokáže vyliečiť ich poškodenú pokožku. Vedia, že medík je zdravé a chutné sladidlo. Od nášho uja medára kupujeme deťom aj medové sladkosti, ktoré dostávajú do mikulášskych balíčkov, niekedy ich dostanú za mimoriadnu odmenu.

Pracujeme aj s rodinami detí. Spoločne sa podieľame na podpore zdravia detí. Snažíme sa eliminovať prísun sladkostí – STOP SLADKOSTIACH v rámci detských osláv. Navrhujeme im, aby volili zdravé alternatívy maškŕt, ako je ovocie, oriešky, zdravé alternatívy cukroviniek...V tomto školskom roku, zimné mesiace, sme zaviedli teplé raňajky –kaše (rôzne druhy), nami pripravované teplé kompóty, jablká, hrozienka, škorica, medom... Rožtek a chlebík sme ráno stiahli z nášho jedálnička. A ich máme, snažíme sa deťom ponúkať ich zdravšiu variantu – celozrnné . Máme za to, že práve raňajkami „štartujeme“ nový deň. Snažíme sa o dodržiavanie pravidla: tekutiny-zdroj energie-vyváženosť-nasýtenie. Náš zámer je „ Vybudovanie zdravého a vitálneho organizmu“. Tým, že sme materská škola, deťom poskytujeme celodennú stravu. Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa snažíme dodržiavať všetky odporúčania materiálno-technických noriem, vydaných ministerstvom školstva.

Edukácia o včelárstve aj sladkostiach 1
Späť na zoznam