Ako sa stravovali Rimania?
V dňoch 19. a 20. mája 2025 sa naši šiestaci zúčastnili dejepisnej exkurzie v rímskom meste Carnuntum na území Rakúska. Na niekoľko hodín sa vžili do kože Rimanov žijúcich na tomto území pred takmer 2000 rokmi. Okrem bývania, kúpeľov, či obchodných domčekov mali možnosť navštíviť a zblízka spoznať rímsku kuchyňu. Zistili, že bol rozdiel v stravovaní bohatších a chudobnejších obyvateľov mesta. Prekvapilo ich, že Rimania mali veľmi málo zubných kazov, pretože nepoznali cukor a iba bohatí sladili medom. Navštívili aj tzv. rímsky McDonald, reštauráciu, ktorá pripravovala rýchle a lacné pokrmy. Aj tie boli zdravé a výživné, boli to totiž obilné kaše dochutené bylinkami a koreninami, ktoré videli aj priamo v bylinkovej záhrade Carnuntuma. Navštívili aj obchodníka s olivovým olejom, kde sa dozvedeli o jeho všestrannom využití a o tom, ako ho dovážali z juhu Talianska a Španielska až do strednej Európy pri Dunaj v obrovských amforách. Žiakom sa v Carnuntume páčilo a sme radi, že sa dá téma stravy takto pekne prepájať aj s minulosťou.