Rozhovor s Jankou Salvovou spoluzakladateľkou kuchyne Zdravý dom
Zdravý dom sa zameriava na prípravu zdravých, výživovo vyvážených jedál pre predškolské zariadenia, detské akcie, ale aj domácnosti. Pri varení kladú dôraz na kvalitu surovín s misiou prispieť k vytvoreniu zdravých stravovacích návykov detí od útleho veku, ktorým chutí zdravé jedlo a vytvorili si pozitívny vzťah k pestrej, sezónnej a lokálnej strave.
V rozhovore sme sa rozprávali o tom, ako Zdravý dom vznikol, aké sú jeho hodnoty, akým spôsobom funguje, čo všetko ponúka deťom a školám, s kým spolupracuje a aké sú ich plány do budúcnosti. Dotkli sme sa aj tém, ako je tvorba jedálničkov, prístup k intoleranciám, výber dodávateľov či spätná väzba od klientov.
Kedy ste vznikli a čo bolo vašou motiváciou?
Kuchyňa Zdravý dom vznikla v roku 2019. Motiváciou pre vznik bola túžba realizovať skutočne dobrú vec, a to variť jedlá pre detičky z najlepších dostupných surovín a s ohľadom na ich diétne potreby, za dodržiavania noriem a výživových hodnôt.
Prešli ste schválením Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a spĺňate hygienické a technické štandardy?
Áno, sme kuchyňa spoločného stravovania detí a mládeže schválená hygienou s možnosťou exportu.
Ste zaradení do siete ministerstva školstva?
Do tejto siete nie sme zaradení, pretože jedáleň nie je súčasťou našej kuchyne. Momentálne pracujeme na zaradení do siete ministerstva školstva, tak veríme, že v blízkej budúcnosti budeme vedieť poskytovať aj služby klientov, ktorí sa nám hlásili už v minulosti a teda boli v sieti.
Máte odborných garantov, s ktorými konzultujete tvorbu jedálnych lístkov?
Momentálne našim garantom je značka Čo jedia zdravé deti. Sme držiteľom licencie a varíme podľa unikátnych receptúr tejto značky.
No pracujeme aj s inými odborníkmi a výživovými poradcami v oblasti výživy a poradenstva.
Ako postupujete pri tvorbe jedálneho lístka, na čo kladiete dôraz, aké sú Vaše kritériá a na čo dávate pozor?
Riadime sa vyhláškou MŠVVaM SR, ktorá hovorí o druhu a množstve jednotlivých pokrmov v danom týždni. Dbáme na vyváženosť mikro a makronutrientov, diétne potreby detičiek, pestrosť a vyváženosť. Pri tvorbe jedálničkov rešpektujeme aj sezónnosť plodín, ktoré v rámci možností zaraďujeme v súlade s ročnými obdobiami.
Nekupujeme a nevaríme z polotovarov, z našej kuchyne tak vychádzajú nielen hlavné jedlá a polievky, ale vyrábame naše vlastné nátierky, detské výživy, piškóty a koláče.
Ako pristupujete k diétnym obmedzeniam a intoleranciám?
Pri diétnych obmedzeniach a intoleranciách nie je cieľom len vynechať problematickú potravinu alebo nahradiť problematické zložky potravy jedna k jednej akoukoľvek náhradou, ale ponúknuť plnohodnotný variant suroviny tak, aby výsledné jedlo bolo nutrične vyvážené a hodnotné.
Alternujeme pečivá - kváskové a bezlepkové. Nekupujeme namiešané bezlepkové zmesi, ale miešame vlastné. Pokračovať by sa dalo dlho, je to krásny tvorivý proces a každodenná výzva, ako aj neustále objavovanie, vzdelávanie sa a prehlbovanie vedomostí.
Ako pristupujete k spätným väzbám od rodičov alebo škôl?
Spätné väzby sú pre nás veľmi dôležité. Ako každého, teší nás chvála a mrzí nás, ak niečo nezodpovedalo očakávaniam. Všetky spätné väzby riešime otvorene, čestne a dôsledne. Komunikujeme najmä so škôlkami a snažíme sa vyhovieť opodstatneným požiadavkám najlepšie ako sa dá.
Pre koľko škôl/škôlok varíte ?
Varíme pre viac ako 700 detí v Bratislavskom kraji, ale toto číslo nie je pre nás to najdôležitejšie. Oveľa dôležitejšia je pre nás stabilita našich klientov, s ktorými spolupracujeme už niekoľko rokov. Ich dôvera je pre nás záväzkom. Samozrejme, tak, ako sú klienti, ktorí mali po istom čase chuť vyskúšať aj niečo iné, aj my radi privítame nových klientov.
Vaši dodávatelia, aké kritériá musia spĺňať?
Naši dodávatelia musia spĺňať v prvom rade kritérium čerstvosti produktov, nakoľko objednávame tovar na dennej báze. Neustále vyhľadávame nových dodávateľov, ktorí ponúkajú kvalitu a čerstvosť, a zvyšujú hodnotu našich jedál.
Aké sú Vaše najväčšie výzvy alebo problémy, s ktorými sa stretávate?
Na jednej strane máme obrovské šťastie na stabilný, odborný a zohratý tím. Ak však chceme rásť a uspokojovať dopyt a potreby ďalších klientov, budeme potrebovať tento tím posilniť. K výberu nových zamestnancov pristupujeme maximálne citlivo. Nestačí, že niekto vie variť. Podmienkou je, aby boli prístup a hodnoty zamestnanca v súlade s hodnotami Zdravého domu.
Rovnako dôležitou podmienkou je, aby nový zamestnanec zapadol do existujúceho tímu. Práca v kuchyni je náročná na disciplínu, sústredenie a precíznosť. Humor, dobré vzťahy a ochota pomôcť jeden druhému sú rovnako dôležité ako talent na varenie. Na prípravu jedál je obmedzený čas, nemôžeme si dovoliť riskovať konflikty a plytvanie časom na nepodstatné spory.
Aká je Vaša filozofia, ciele, vízie do budúcna?
Mojím krédom je pravdivosť a na tej vždy staviam. Nikdy nezahmlievam, práve naopak svojou úprimnosťou a pravdivosťou nesiem vždy zodpovednosť a držím hodnotu.
Mojim cieľom do najbližšej budúcnosti je posilniť značku Zdravý dom. Preto aktualizujeme našu webovú stránku, ktorá bude mať nielen nový dizajn, ale aj bohatší a transparentnejší obsah. Pribudnú napríklad aj tipy a recepty ako aj informácie o členoch tímu, ktorý nesie veľkú zodpovednosť za to, ako Zdravý dom funguje.
Každému členovi tímu som nesmierne vďačná za to, ako pracuje, a som na nás hrdá za to, čo spoločne dokážeme. Byť dobrí je naším spoločným cieľom.
K vízii patria aj inovácie prostredia kuchyne Zdravého domu. Moderná kuchyňa, skvelý tím a kvalitní dodávatelia tvoria trojčlenku nášho úspechu.