Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny
Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
-
Pre aktívnych rodičov
Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov
V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka
-
Pre aktívnych rodičov
Kritériá Skutočne zdravej školy
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.
-
Pre aktívnych rodičov
Kritériá Skutočne zdravej škôlky
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.
-
Pre aktívnych rodičov
Ako zapojiť rodičov a verejnosť do pestovateľských a kulinárskych aktivít
V metodike sa dozviete: ktoré akcie a nápady pomáhajú, aby sa rodičia a verejnosť viac zapájali
-
Pre aktívnych rodičov
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Pre aktívnych rodičov
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre aktívnych rodičov
Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva
V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Pre aktívnych rodičov
Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín
V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín
-
Pre aktívnych rodičov
Školský kvíz o jedle pre deti
V metodike najdete: jednoduchý školský kvíz, pre pedagógov, vďaka ktorému sa deti môžu zoznámiť so súvislosťami medzi jedlom, zdravím a udržateľným životným štýlom
-
Pre aktívnych rodičov
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Pre aktívnych rodičov
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Pre aktívnych rodičov
Slow Food tipy na výber potravín
V metodike nájdete: aké potraviny pri nákupe vyberať
-
Pre aktívnych rodičov
Zodpovedné nákupné správanie
V metodike nájdete: ako a podľa čoho vyberať produkty pri nákupe
-
Pre aktívnych rodičov
Dotazník pre rodičov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie stavu školského stravovania vo vašej škole
-
Pre aktívnych rodičov
Značky so zárukou
V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)
-
Pre aktívnych rodičov
Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín
V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Pre aktívnych rodičov
Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu
V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola
-
Pre aktívnych rodičov
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.
-
Pre aktívnych rodičov
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre aktívnych rodičov
Učenie chutí - aktivity pre MŠ
Učenie sa o jedle a plodinách je skvelá možnosť na spájanie znalostí a detských zručností zároveň. Vytvorili sme pre vás metodiku s aktivitami tak, aby boli pre deti atraktívne, aby povzbudzovali ich zmysly, aby deti vedeli prejsť od abstraktných pojmov ku konkrétnym predstavám a zážitkom. Vy a vaši žiaci možno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberaných tém, ročného obdobia, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Obdivujeme vašu náročnú prácu a budeme radi, keď pri nej využijete aj naše nápady, alebo vytvoríte nové.
-
Pre aktívnych rodičov
Učenie chutí - aktivity pre 1. stupeň ZŠ
Mnohé starosti, ktoré trápia dnešné detí majú pôvod v strave, zdraví, fyzickej kondícii a zhoršujúcom sa životnom prostredí. Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Pre žiakov a učiteľov prvého stupňa to môže byť veľmi prirodzené a praktické zároveň, pretože triedny učiteľ často učí viacero predmetov. Je to skvelá možnosť na integrované vyučovanie, ktoré žiakom spája vedomosti z viacerých predmetov. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne.
-
Pre aktívnych rodičov
Učenie chutí - aktivity pre 2. stupeň ZŠ
Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne. Vy a vaši žiaci môžno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberanej látky, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Naše hry a úlohu nemajú jediné unikátne správne riešenie. Slúžia viac vyjasnenie názorov a na opakovanie preberaného učiva v praxi, za využitia každodennej témy jedla a potravín. Deti môžu mať rôzne skúsenosti a návyky v oblasti stravovania.
-
Pre aktívnych rodičov
Príklady dobrej praxe
Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.
V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Pre aktívnych rodičov
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre aktívnych rodičov
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Pre aktívnych rodičov
Praktický návod pre rodičov, ktorí chcú zlepšiť kvalitu stravovania svojich detí v škole
V metodike sa dozviete: základné informácie o fungovaní ŠJ, návod ako komunikovať a krátke rozhovory s ľudmi z praxe.
-
Pre aktívnych rodičov
Úspechy našich škôl - príklady z praxe
V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe.
-
Pre aktívnych rodičov
Receptár na krúžky varenia
Tento receptár je skvelým pomocníkom na krúžky varenia, v ktorom nájdete inšpirácie na prípravu sladkých či slaných dobrôt.
-
Pre aktívnych rodičov
Receptárik na krúžky varenia
Tento receptárik slúži ako zošit - priestor pre deti na zapísanie tých najobľúbenejších receptov z krúžku varenia.
-
Pre aktívnych rodičov
Sadenie semienok zmeny - inšpiratívne postupy celoškolského prístupu k stravovaniu v celej Európe
Nasledujúce stránky sú plné inovatívnych príbehov, ktoré uvádzajú do života celoškolský prístup k stravovaniu (Whole School Food Approach - WSFA). Celoškolský prístup k stravovaniu, súčasť projektu SchoolFood4Change, spôsobuje revolúciu v školách po celej Európe. Táto iniciatíva nielen ponúka zdravšie jedlá, ale mení celý vzťah študentov k jedlu. Je o pochopení, odkiaľ pochádzajú rôzne potraviny, ako sa vyrábajú a prečo sú životne dôležité pre naše blaho a pre našu planétu.