Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny

Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu



  • Pre učiteľov

    Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov

    V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Kritériá Skutočne zdravej školy

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Kritériá Skutočne zdravej škôlky

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Ako zapojiť žiakov do plnenia Akčného plánu

    V metodike sa dozviete: ako motivovať žiakov, aby sa zapojili a boli plnohodnotnými členmi akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva

    V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín

    V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školský kvíz o jedle pre deti

    V metodike najdete: jednoduchý školský kvíz, pre pedagógov, vďaka ktorému sa deti môžu zoznámiť so súvislosťami medzi jedlom, zdravím a udržateľným životným štýlom

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Na farmu! - pred výletom

    V metodike nájdete: ako sa pripraviť na farmu pred výletom

    Vhodné pre pedagógov.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Na farmu! - na výlete

    Vo formulári nájdete: na čo nezabudnúť pri výlete na farmu

    Vhodné pre pedagógov.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Značky so zárukou

    V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín

    V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Ideme na farmu

    V metodike nájdete: zhrnutie dôležitých bodov pre návštevu farmy s príkladmi z praxe

    Vhodné pre pedagógov.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Rozumieme logám a symbolom - Eko značky

    V metodike nájdete: aké eko značenia existujú a čo značenia znamenajú

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Úlohy na zahryznutie - 1. stupeň ZŠ

    Úlohy o jedle pre žiakov 1. stupňa

    Kreatíva: This is Loco

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Úlohy na zahryznutie - 2. stupeň ZŠ

    Úlohy o jedle pre žiakov 2. stupňa

    Kreatíva: This is Loco

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Dôsledky plytvania potravinami - didaktický text

    V metodike nájdete: aká je súčasná podoba potravinových systémov, aké sú možnosti riešenia spočívajúce predovšetkým v zodpovednej výrobe a spotrebe

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako správne uskladniť potraviny v chladničke

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako sa dajú správne konzervovať potraviny

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál

    V metodike nájdete: ako v škole zorganizovať audit zvyškov z jedál, ktoré žiaci vyhadzujú, aké zmeny urobiť, aby sa to zmenilo

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Dôsledky plytvania potravinami - Ako usporiadať výstavu

    V metodike nájdete: ako znázorniť problematiku zmeny klímy a poľnohospodárstva na Slovensku a v EÚ, infografiky

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 1. stupeň ZŠ

    Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: pokusy, ktoré žiakom ukážu, čo sa deje s potravinami pri zlom uskladnení

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 2. stupeň ZŠ

    Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: úlohy, ktoré žiakom ukážu, ako si pripraviť jedálniček s čo najmenším plytvaním potravinami

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Čítame etikety

    V metodike nájdete: ako vyberať potraviny podľa informácií na ich obaloch

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Archa chutí - úvod

    V metodike nájdete: čo je Archa chutí a návod ako materiál pri učení používať

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Archa chutí - Hrdinovia medzi nami

    V metodike nájdete: príbeh Hrdinovia medzi nami

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Archa chutí - Biodiverzita - edukačná aktivita 1

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Aký je tvoj šalát?

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Archa chutí - Životné prostredie - edukačná aktivita 2

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Ako ďaleko si sa dostal?

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Archa chutí - Kultúra - edukačná aktivita 3

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Pexeso s potravinovými hrdinami

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Archa chutí - Chuť - edukačná aktivita 4

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Kúsok jablka

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: aké sú možnosti a konkrétne postupy pestovania ovocia a zeleniny na školskom pozemku, ako sa dá starostlivosť o záhradu využiť k vzdelávaniu žiakov, odkiaľ pochádza jedlo a akým spôsobom sa produkuje

       

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školská úžitková záhrada - Biologická ochrana rastlín - pre žiakov

    Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre žiakov

    Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre pedagógov

    Viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu

    V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola

           

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Ako učiť o biopotravinách - metodika - 1. a 2. stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Čo sa skrýva za jedlom - metodika - 2.stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Informačný list a slovník udržateľného potravinového systému

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školská jedáleň - rozhovor - 2. stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Vzor k metodike Školská jedáleň - rozhovor

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Bližší pohľad na reklamu - metodika - 1. a 2. stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Čo si mám kúpiť - metodika - 1. a 2. stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Ako nás ovplyvňuje reklama - pracovný list

    Viaže sa k metodike: Bližší pohľad na reklamu

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Vlastný názor - metodika - 2.stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Čo by povedali ostatní - pracovný list - 2. stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Čo si mám kúpiť - pracovný list - 1. a 2. stupeň

    Viaže sa k metodike: Čo si mám kúpiť

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Príbehy jedla - pracovný list - 1.stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Vplyv ostatných - metodika - 2.stupeň

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Učenie chutí - aktivity pre MŠ

    Učenie sa o jedle a plodinách je skvelá možnosť na spájanie znalostí a detských zručností zároveň. Vytvorili sme pre vás metodiku s aktivitami tak, aby boli pre deti atraktívne, aby povzbudzovali ich zmysly, aby deti vedeli prejsť od abstraktných pojmov ku konkrétnym predstavám a zážitkom. Vy a vaši žiaci možno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberaných tém, ročného obdobia, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Obdivujeme vašu náročnú prácu a budeme radi, keď pri nej využijete aj naše nápady, alebo vytvoríte nové.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Učenie chutí - aktivity pre 1. stupeň ZŠ

    Mnohé starosti, ktoré trápia dnešné detí majú pôvod v strave, zdraví, fyzickej kondícii a zhoršujúcom sa životnom prostredí. Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Pre žiakov a učiteľov prvého stupňa to môže byť veľmi prirodzené a praktické zároveň, pretože triedny učiteľ často učí viacero predmetov. Je to skvelá možnosť na integrované vyučovanie, ktoré žiakom spája vedomosti z viacerých predmetov. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Učenie chutí - aktivity pre 2. stupeň ZŠ

    Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne. Vy a vaši žiaci môžno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberanej látky, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Naše hry a úlohu nemajú jediné unikátne správne riešenie. Slúžia viac vyjasnenie názorov a na opakovanie preberaného učiva v praxi, za využitia každodennej témy jedla a potravín. Deti môžu mať rôzne skúsenosti a návyky v oblasti stravovania.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Dôsledky plytvania potravinami - scenár

    V metodike nájdete: prehľadný scenár, ktorý prináša komplexný pohľad na to, ako je možné uchopiť túto aktivitu v rámci výzvy "Aby potraviny nekončili v koši"

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Príklady dobrej praxe

    Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.

    V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Úspechy našich škôl - príklady z praxe

    V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia

    V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Úloha na každý deň: neplytvať potravinami - 1. stupeň ZŠ

    V metodike sa dozviete: prečo nie je správne potravinami plytvať a ako ich správne skladovať.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Úloha na každý deň: neplytvať potravinami - 2. stupeň ZŠ

    V metodike sa dozviete: prečo nie je správne potravinami plytvať a ako ich správne skladovať.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    FoodComp - Modul 1

    V metodike sa dozviete: o sekundárnom spracovaní potravín

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    FoodComp - Modul 2

    V metodike sa dozviete: o označovaní potravín dátumom

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    FoodComp - Modul 3

    V metodike sa dozviete: o certifikácii pomocou blockchainu

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    FoodComp - Modul 4

    V metodike sa dozviete: o príkladoch dobrej praxe ako neplytvať potravinami

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    FoodComp - Modul 5

    V metodike sa dozviete: o kompostovaní.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    FoodComp - Modul 6

    V metodike sa dozviete: o podpore ekonomických nástrojov pre obce a mestá

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školská jedáleň - prieskum o školskom stravovaní

    Tento metodický materiál prináša námety ako zlepšovať atmosféru a prostredie v školskej jedálni. Prostredníctvom neho zapojíte žiakov do riešenia kultúry stravovania v škole a pomôžete im získať dôležité zručnosti.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Ekologické poľnohospodárstvo

    Návod popisuje základné pravidlá a princípy ekologického hospodárenia a predkladá súbor vzdelávacích aktivít, ktoré môžu byť pre učiteľov inšpiráciou, ako ekologické poľnohospodárstvo zaradiť do výučby.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?

    V tomto metodickom balíčku ponúkame aktivity, ktoré pomôžu žiakom pochopiť rozdiely medzi ekologickými a konvenčnými metódami poľnohospodárstva.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve - pracovné listy

    Tieto pracovné listy slúžia ako príloha k metodike Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Metodika na krúžky varenia

    Metodika ku krúžkom varenia je návod, ktorý poskytuje praktické informácie a osvedčené postupy na organizovanie a vedenie krúžkov varenia pre deti. Zameriava sa na rozvoj kulinárskych zručností detí, podporu zdravých stravovacích návykov a kreatívne zapájanie detí do prípravy jedál v zábavnom a vzdelávacom prostredí.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Receptár na krúžky varenia

    Tento receptár je skvelým pomocníkom na krúžky varenia, v ktorom nájdete inšpirácie na prípravu sladkých či slaných dobrôt. 

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Receptárik na krúžky varenia

    Tento receptárik slúži ako zošit - priestor pre deti na zapísanie tých najobľúbenejších receptov z krúžku varenia. 

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Školská jedáleň - Metodika pre učiteľov

    Tento materiál má za cieľ pomôcť školám zlepšiť atmosféru vo svojich školských jedálňach, a tým dosiahnuť lepšiu kultúru stravovania. Je určený pre základné a stredné školy a využívať by ho mali predovšetkým riaditelia a vedenie školy v spolupráci s pedagógmi a pracovníkmi školskej jedálne. Ideálne by sa do realizácie „zdravej školskej jedálne“ mali zapojiť i žiaci a študenti a ich rodičia tak, ako navrhujeme v ďalšom návode pre Akčné skupiny pre zdravé stravovanie.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Sadenie semienok zmeny - inšpiratívne postupy celoškolského prístupu k stravovaniu v celej Európe

    Nasledujúce stránky sú plné inovatívnych príbehov, ktoré uvádzajú do života celoškolský prístup k stravovaniu (Whole School Food Approach - WSFA). Celoškolský prístup k stravovaniu, súčasť projektu SchoolFood4Change, spôsobuje revolúciu v školách po celej Európe. Táto iniciatíva nielen ponúka zdravšie jedlá, ale mení celý vzťah študentov k jedlu. Je o pochopení, odkiaľ pochádzajú rôzne potraviny, ako sa vyrábajú a prečo sú životne dôležité pre naše blaho a pre našu planétu.

    materiál v pdf
  • Pre učiteľov

    Deň školskej jedálne - príručka

    Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a kuchyne. Toto Vademecum (príručka) je určené na podporu dolaďovania a realizácie týchto podujatí. Odporúčané aktivity sú navrhnuté pre hlavné ciele podujatí a možno ich kombinovať a vyberať tak, aby sa prispôsobili kontextu.

    materiál v pdf