Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny
Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
-
Pre personál školskej jedálne
Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov
V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka
-
Pre personál školskej jedálne
Kritériá Skutočne zdravej školy
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.
-
Pre personál školskej jedálne
Kritériá Skutočne zdravej škôlky
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.
-
Pre personál školskej jedálne
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Pre personál školskej jedálne
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre personál školskej jedálne
Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva
V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Pre personál školskej jedálne
Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín
V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín
-
Pre personál školskej jedálne
Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne
V metodike nájdete: ako variť v školskej jedálni zdravšie, chutnejšie a z akých surovín
-
Pre personál školskej jedálne
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Pre personál školskej jedálne
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Pre personál školskej jedálne
Slow Food tipy na výber potravín
V metodike nájdete: aké potraviny pri nákupe vyberať
-
Pre personál školskej jedálne
Zodpovedné nákupné správanie
V metodike nájdete: ako a podľa čoho vyberať produkty pri nákupe
-
Pre personál školskej jedálne
Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy
V metodike sa dozviete: aké sú odporúčania garantov Skutočne zdravej školy pre prípravu pokrmov v školskej jedálni
-
Pre personál školskej jedálne
Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy
V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.
Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.
-
Pre personál školskej jedálne
Tipy pre pracovníkov školskej jedálne
V metodike nájdete: tipy a inšpiráciu pre vedúcich a pracovníkov školských jedální, aby dokázali lepšie komunikovať svoju prácu a trasovať spokojnosť stravníkov v škole
-
Pre personál školskej jedálne
Značky so zárukou
V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)
-
Pre personál školskej jedálne
Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín
V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Pre personál školskej jedálne
Akrylamid v potravinách
V metodike nájdete: čo je akrylamid a ako ho môžeme znížiť
-
Pre personál školskej jedálne
Kontaminanty v potravinovom reťazci
V metodike nájdete: aké druhy potravinových kontaminantov sa nachádzajú v potravinách
-
Pre personál školskej jedálne
Bezpečné rozmrazovanie potravín
V metodike nájdete: aký je správny postup pri rozmrazovaní potravín
-
Pre personál školskej jedálne
Bezpečnosť mäsa
V metodike nájdete: aký je systém v oblasti bezpečnosti mäsa v Európe
-
Pre personál školskej jedálne
Rozumieme logám a symbolom - Eko značky
V metodike nájdete: aké eko značenia existujú a čo značenia znamenajú
-
Pre personál školskej jedálne
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál
V metodike nájdete: ako v škole zorganizovať audit zvyškov z jedál, ktoré žiaci vyhadzujú, aké zmeny urobiť, aby sa to zmenilo
-
Pre personál školskej jedálne
Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach
V metodike nájdete: 18 opatrení, ktoré pomôžu k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach, praktické príklady
-
Pre personál školskej jedálne
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár
materiál v pdf -
Pre personál školskej jedálne
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár
materiál v pdf -
Pre personál školskej jedálne
Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu
V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola
-
Pre personál školskej jedálne
Ukážkový sezónny jedálny lístok
Pre vedúce a vedúcich školských jedálni, kuchárky a kuchárov.
Táto publikácia vám pomôže získať prehľad o zásadách zostavovania vyváženého jedálneho lístka a ako pri výbere receptúr využívať sezónne potraviny.
-
Pre personál školskej jedálne
Predloha na vyplnenie Plánu zdravého školského stravovania
Túto predlohu môžete použiť na vytvorenie na vlastného Plánu zdravého školského stravovania na základe vašich potrieb a podmienok na škole.
-
Pre personál školskej jedálne
Školská jedáleň - rozhovor - 2. stupeň
-
Pre personál školskej jedálne
Odporúčania pre nákup vajec
V metodike sa dozviete: ako vybrať vajcia zo šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach
-
Pre personál školskej jedálne
Odporúčania pre nákup pečiva
V metodike sa dozviete: podľa čoho vyberať kvalitné pečivo, rozdiel medzi kváskom a droždím a ideálne zloženie pečiva
-
Pre personál školskej jedálne
Odporúčania pre nákup rýb
V metodike sa dozviete: ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite
-
Pre personál školskej jedálne
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.
-
Pre personál školskej jedálne
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre personál školskej jedálne
Príklady dobrej praxe
Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.
V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Pre personál školskej jedálne
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre personál školskej jedálne
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Pre personál školskej jedálne
Úspechy našich škôl - príklady z praxe
V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe.
-
Pre personál školskej jedálne
Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia
V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ.
-
Pre personál školskej jedálne
Školská jedáleň - prieskum o školskom stravovaní
Tento metodický materiál prináša námety ako zlepšovať atmosféru a prostredie v školskej jedálni. Prostredníctvom neho zapojíte žiakov do riešenia kultúry stravovania v škole a pomôžete im získať dôležité zručnosti.
-
Pre personál školskej jedálne
Sadenie semienok zmeny - inšpiratívne postupy celoškolského prístupu k stravovaniu v celej Európe
Nasledujúce stránky sú plné inovatívnych príbehov, ktoré uvádzajú do života celoškolský prístup k stravovaniu (Whole School Food Approach - WSFA). Celoškolský prístup k stravovaniu, súčasť projektu SchoolFood4Change, spôsobuje revolúciu v školách po celej Európe. Táto iniciatíva nielen ponúka zdravšie jedlá, ale mení celý vzťah študentov k jedlu. Je o pochopení, odkiaľ pochádzajú rôzne potraviny, ako sa vyrábajú a prečo sú životne dôležité pre naše blaho a pre našu planétu.
-
Pre personál školskej jedálne
Deň školskej jedálne - príručka
Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a kuchyne. Toto Vademecum (príručka) je určené na podporu dolaďovania a realizácie týchto podujatí. Odporúčané aktivity sú navrhnuté pre hlavné ciele podujatí a možno ich kombinovať a vyberať tak, aby sa prispôsobili kontextu.
-
Pre personál školskej jedálne
Deň školskej jedálne - Pokyny na realizáciu aktivity
Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a
kuchyne. Táto metodika poskytuje pokyny na realizáciu tejto aktivity.