Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny

Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu



  • Pre personál školskej jedálne

    Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov

    V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Kritériá Skutočne zdravej školy

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Kritériá Skutočne zdravej škôlky

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva

    V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín

    V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne

    V metodike nájdete: ako variť v školskej jedálni zdravšie, chutnejšie a z akých surovín

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Slow Food tipy na výber potravín

    V metodike nájdete: aké potraviny pri nákupe vyberať

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Zodpovedné nákupné správanie

    V metodike nájdete: ako a podľa čoho vyberať produkty pri nákupe

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy

    V metodike sa dozviete: aké sú odporúčania garantov Skutočne zdravej školy pre prípravu pokrmov v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy

    V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.

    Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Tipy pre pracovníkov školskej jedálne

    V metodike nájdete: tipy a inšpiráciu pre vedúcich a pracovníkov školských jedální, aby dokázali lepšie komunikovať svoju prácu a trasovať spokojnosť stravníkov v škole

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Značky so zárukou

    V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín

    V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Akrylamid v potravinách

    V metodike nájdete: čo je akrylamid a ako ho môžeme znížiť

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Kontaminanty v potravinovom reťazci

    V metodike nájdete: aké druhy potravinových kontaminantov sa nachádzajú v potravinách

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Bezpečné rozmrazovanie potravín

    V metodike nájdete: aký je správny postup pri rozmrazovaní potravín

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Bezpečnosť mäsa

    V metodike nájdete: aký je systém v oblasti bezpečnosti mäsa v Európe

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Rozumieme logám a symbolom - Eko značky

    V metodike nájdete: aké eko značenia existujú a čo značenia znamenajú

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál

    V metodike nájdete: ako v škole zorganizovať audit zvyškov z jedál, ktoré žiaci vyhadzujú, aké zmeny urobiť, aby sa to zmenilo

        

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach

    V metodike nájdete: 18 opatrení, ktoré pomôžu k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach, praktické príklady

        

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu

    V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola

           

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Ukážkový sezónny jedálny lístok

    Pre vedúce a vedúcich školských jedálni, kuchárky a kuchárov. 

    Táto publikácia vám pomôže získať prehľad o zásadách zostavovania vyváženého jedálneho lístka a ako pri výbere receptúr využívať sezónne potraviny.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Predloha na vyplnenie Plánu zdravého školského stravovania

    Túto predlohu môžete použiť na vytvorenie na vlastného Plánu zdravého školského stravovania na základe vašich potrieb a podmienok na škole.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Školská jedáleň - rozhovor - 2. stupeň

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Odporúčania pre nákup vajec

    V metodike sa dozviete: ako vybrať vajcia zo šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach 

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Odporúčania pre nákup pečiva

    V metodike sa dozviete: podľa čoho vyberať kvalitné pečivo, rozdiel medzi kváskom a droždím a ideálne zloženie pečiva

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Odporúčania pre nákup rýb

    V metodike sa dozviete: ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite 

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Príklady dobrej praxe

    Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.

    V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Úspechy našich škôl - príklady z praxe

    V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia

    V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Školská jedáleň - prieskum o školskom stravovaní

    Tento metodický materiál prináša námety ako zlepšovať atmosféru a prostredie v školskej jedálni. Prostredníctvom neho zapojíte žiakov do riešenia kultúry stravovania v škole a pomôžete im získať dôležité zručnosti.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Sadenie semienok zmeny - inšpiratívne postupy celoškolského prístupu k stravovaniu v celej Európe

    Nasledujúce stránky sú plné inovatívnych príbehov, ktoré uvádzajú do života celoškolský prístup k stravovaniu (Whole School Food Approach - WSFA). Celoškolský prístup k stravovaniu, súčasť projektu SchoolFood4Change, spôsobuje revolúciu v školách po celej Európe. Táto iniciatíva nielen ponúka zdravšie jedlá, ale mení celý vzťah študentov k jedlu. Je o pochopení, odkiaľ pochádzajú rôzne potraviny, ako sa vyrábajú a prečo sú životne dôležité pre naše blaho a pre našu planétu.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Deň školskej jedálne - príručka

    Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a kuchyne. Toto Vademecum (príručka) je určené na podporu dolaďovania a realizácie týchto podujatí. Odporúčané aktivity sú navrhnuté pre hlavné ciele podujatí a možno ich kombinovať a vyberať tak, aby sa prispôsobili kontextu.

    materiál v pdf
  • Pre personál školskej jedálne

    Deň školskej jedálne - Pokyny na realizáciu aktivity

    Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a
    kuchyne. Táto metodika poskytuje pokyny na realizáciu tejto aktivity.

    materiál v pdf