Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny
Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov
V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Čo je Akčná skupina pre zdravé stravovanie
V metodike sa dozviete: kto patrí do akčnej skupiny, kedy je akčná skupina potrebná, ako SZŠ tím podporí akčnú skupinu
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Ako na tvorbu Akčného plánu
V metodike sa dozviete: kedy použiť metódu akčného plánu, ako postupovať pri tvorbe akčného plánu
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Ako zapojiť odborníkov do Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: ako do akčnej skupiny zapojiť farmárskeho špecialistu, špecialistu na web, záhradnú činnosť alebo varenie
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Kritériá Skutočne zdravej školy
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Kritériá Skutočne zdravej škôlky
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Ako zapojiť rodičov a verejnosť do pestovateľských a kulinárskych aktivít
V metodike sa dozviete: ktoré akcie a nápady pomáhajú, aby sa rodičia a verejnosť viac zapájali
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Ako zapojiť žiakov do plnenia Akčného plánu
V metodike sa dozviete: ako motivovať žiakov, aby sa zapojili a boli plnohodnotnými členmi akčnej skupiny
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Činnosti Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: ako si nastaviť základné princípy činnosti akčnej skupiny
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Program prvého stretnutia Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: ktoré kroky by ste mali splniť pri prvom stretnutí akčnej skupiny
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva
V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín
V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Plán zdravého školského stravovania - 10 bodov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V metodike sa dozviete: aké body by ste mali spĺňať, aby ste dosiahli zdravé školské stravovanie
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Dotazník pre žiakov a študentov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť žiakom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Vyhodnotenie práce Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: aké otázky je nutné si položiť v akčnej skupine na konci školského roka, aby ste svoju prácu vedeli správne vyhodnotiť
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Kvíz pre MŠ a 1. stupeň ZŠ
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov škôlkarov a školákov
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Kvíz pre 2. stupeň ZŠ a SŠ
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov žiakov
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Dotazník pre rodičov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie stavu školského stravovania vo vašej škole
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Ako začať - 7 krokov k získaniu certifikátu
V metodike sa dozviete: ako vyzerá cesta k certifikátu Skutočne zdravá škola
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy
V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.
Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Značky so zárukou
V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín
V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Odhlučnenie školských jedální
V metodike nájdete: ako na zníženie hluku v školskej jedálni s praktickými príkladmi
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál
V metodike nájdete: ako v škole zorganizovať audit zvyškov z jedál, ktoré žiaci vyhadzujú, aké zmeny urobiť, aby sa to zmenilo
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach
V metodike nájdete: 18 opatrení, ktoré pomôžu k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach, praktické príklady
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár
materiál v pdf -
Pre vedenie školy a koordinátorov
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár
materiál v pdf -
Pre vedenie školy a koordinátorov
Školské potravinové trhy
V metodike nájdete: ako začať, naplánovať, propagovať, pripraviť školský potravinový trh, 8 týždňov aktivít krok po kroku, ako aktivity spojené s trhom začleniť do plnenia kritérií programu
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: aké sú možnosti a konkrétne postupy pestovania ovocia a zeleniny na školskom pozemku, ako sa dá starostlivosť o záhradu využiť k vzdelávaniu žiakov, odkiaľ pochádza jedlo a akým spôsobom sa produkuje
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Školská úžitková záhrada - Biologická ochrana rastlín - pre žiakov
Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre žiakov
Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre pedagógov
Viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu
V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Ako pracovať s profilom školy na webe SZŠ - manuál
V manuáli sa dozviete: ako sa prihlásiť do admin rozhrania, ako upraviť profil vašej školy, ako pridávať články na blog
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Plán zdravého školského stravovania - Ako na to
Pomôcka pre akčnú skupinu
V metodike sa dozviete: ako si vytvoriť plán zdravého školského stravovania
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Dotazník pre zamestnancov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť zamestnancom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre MŠ
V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre ZŠ
V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Vitajte v programe
V metodike sa dozviete: aké úlohy majú jednotliví členovia Akčnej skupiny
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Príklady dobrej praxe
Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.
V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Úspechy našich škôl - príklady z praxe
V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia
V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Školská jedáleň - prieskum o školskom stravovaní
Tento metodický materiál prináša námety ako zlepšovať atmosféru a prostredie v školskej jedálni. Prostredníctvom neho zapojíte žiakov do riešenia kultúry stravovania v škole a pomôžete im získať dôležité zručnosti.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Sadenie semienok zmeny - inšpiratívne postupy celoškolského prístupu k stravovaniu v celej Európe
Nasledujúce stránky sú plné inovatívnych príbehov, ktoré uvádzajú do života celoškolský prístup k stravovaniu (Whole School Food Approach - WSFA). Celoškolský prístup k stravovaniu, súčasť projektu SchoolFood4Change, spôsobuje revolúciu v školách po celej Európe. Táto iniciatíva nielen ponúka zdravšie jedlá, ale mení celý vzťah študentov k jedlu. Je o pochopení, odkiaľ pochádzajú rôzne potraviny, ako sa vyrábajú a prečo sú životne dôležité pre naše blaho a pre našu planétu.
-
Pre vedenie školy a koordinátorov
Deň školskej jedálne - Pokyny na realizáciu aktivity
Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a
kuchyne. Táto metodika poskytuje pokyny na realizáciu tejto aktivity.