Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny

Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu



  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov

    V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Čo je Akčná skupina pre zdravé stravovanie

    V metodike sa dozviete: kto patrí do akčnej skupiny, kedy je akčná skupina potrebná, ako SZŠ tím podporí akčnú skupinu

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Ako na tvorbu Akčného plánu

    V metodike sa dozviete: kedy použiť metódu akčného plánu, ako postupovať pri tvorbe akčného plánu

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Ako zapojiť odborníkov do Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: ako do akčnej skupiny zapojiť farmárskeho špecialistu, špecialistu na web, záhradnú činnosť alebo varenie

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Kritériá Skutočne zdravej školy

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Kritériá Skutočne zdravej škôlky

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Ako zapojiť rodičov a verejnosť do pestovateľských a kulinárskych aktivít

    V metodike sa dozviete: ktoré akcie a nápady pomáhajú, aby sa rodičia a verejnosť viac zapájali

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Ako zapojiť žiakov do plnenia Akčného plánu

    V metodike sa dozviete: ako motivovať žiakov, aby sa zapojili a boli plnohodnotnými členmi akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Činnosti Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: ako si nastaviť základné princípy činnosti akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Program prvého stretnutia Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: ktoré kroky by ste mali splniť pri prvom stretnutí akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva

    V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín

    V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Plán zdravého školského stravovania - 10 bodov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V metodike sa dozviete: aké body by ste mali spĺňať, aby ste dosiahli zdravé školské stravovanie

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Dotazník pre žiakov a študentov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť žiakom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole. 

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Vyhodnotenie práce Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: aké otázky je nutné si položiť v akčnej skupine na konci školského roka, aby ste svoju prácu vedeli správne vyhodnotiť

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Kvíz pre MŠ a 1. stupeň ZŠ

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov škôlkarov a školákov

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Kvíz pre 2. stupeň ZŠ a SŠ

    Pomôcka pre akčnú skupinu

     V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov žiakov

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Dotazník pre rodičov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie stavu školského stravovania vo vašej škole

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Ako začať - 7 krokov k získaniu certifikátu

    V metodike sa dozviete: ako vyzerá cesta k certifikátu Skutočne zdravá škola

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy

    V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.

    Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Značky so zárukou

    V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín

    V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Odhlučnenie školských jedální

    V metodike nájdete: ako na zníženie hluku v školskej jedálni s praktickými príkladmi

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál

    V metodike nájdete: ako v škole zorganizovať audit zvyškov z jedál, ktoré žiaci vyhadzujú, aké zmeny urobiť, aby sa to zmenilo

        

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach

    V metodike nájdete: 18 opatrení, ktoré pomôžu k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach, praktické príklady

        

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Školské potravinové trhy

    V metodike nájdete: ako začať, naplánovať, propagovať, pripraviť školský potravinový trh, 8 týždňov aktivít krok po kroku, ako aktivity spojené s trhom začleniť do plnenia kritérií programu

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: aké sú možnosti a konkrétne postupy pestovania ovocia a zeleniny na školskom pozemku, ako sa dá starostlivosť o záhradu využiť k vzdelávaniu žiakov, odkiaľ pochádza jedlo a akým spôsobom sa produkuje

       

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Školská úžitková záhrada - Biologická ochrana rastlín - pre žiakov

    Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre žiakov

    Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre pedagógov

    Viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu

    V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola

           

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Ako pracovať s profilom školy na webe SZŠ - manuál

    V manuáli sa dozviete: ako sa prihlásiť do admin rozhrania, ako upraviť profil vašej školy, ako pridávať články na blog

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Plán zdravého školského stravovania - Ako na to

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V metodike sa dozviete: ako si vytvoriť plán zdravého školského stravovania

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Dotazník pre zamestnancov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť zamestnancom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole. 

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre MŠ

    V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov. 

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre ZŠ

    V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov. 

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Vitajte v programe

    V metodike sa dozviete: aké úlohy majú jednotliví členovia Akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Príklady dobrej praxe

    Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.

    V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské školy.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Úspechy našich škôl - príklady z praxe

    V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia

    V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Školská jedáleň - prieskum o školskom stravovaní

    Tento metodický materiál prináša námety ako zlepšovať atmosféru a prostredie v školskej jedálni. Prostredníctvom neho zapojíte žiakov do riešenia kultúry stravovania v škole a pomôžete im získať dôležité zručnosti.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Sadenie semienok zmeny - inšpiratívne postupy celoškolského prístupu k stravovaniu v celej Európe

    Nasledujúce stránky sú plné inovatívnych príbehov, ktoré uvádzajú do života celoškolský prístup k stravovaniu (Whole School Food Approach - WSFA). Celoškolský prístup k stravovaniu, súčasť projektu SchoolFood4Change, spôsobuje revolúciu v školách po celej Európe. Táto iniciatíva nielen ponúka zdravšie jedlá, ale mení celý vzťah študentov k jedlu. Je o pochopení, odkiaľ pochádzajú rôzne potraviny, ako sa vyrábajú a prečo sú životne dôležité pre naše blaho a pre našu planétu.

    materiál v pdf
  • Pre vedenie školy a koordinátorov

    Deň školskej jedálne - Pokyny na realizáciu aktivity

    Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a
    kuchyne. Táto metodika poskytuje pokyny na realizáciu tejto aktivity.

    materiál v pdf