Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny

Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. 

Niektoré materiály su v slovenskej verzii v riešení, zatiaľ však môžete využiť a inšpirovať sa materiálmi od našich českých susedov a partnerov, ktoré takisto nájdete v tejto databáze. V prípade, že vás nejaká konkrétna téma zaujíma viac do hĺbky, alebo sa nenachádza v našom portfóliu, prosíme, kontaktujte nás.



  • Zdravá výživa

    Zdravá výživa a zdravý životný štýl - Metodika pre pedagogických a nepedagogických pracovníkov

    Tato publikace vás provede nejnovějšími poznatky v oblasti zdravé výživy a výživovými doporučeními, postavenými na základě skupin potravin. Představí postupně všechny skupiny potravin i tekutiny, jejich základní přínos pro zdraví a výživu člověka, především žáků a dospívajících. Naznačí, jak téma zdravé výživy využívat ve školním vyučováním, ale také v praktickém životě, především na příkladě Zdravého talíře.

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Čo to je Akčná skupina pre zdravé stravovanie

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Ako na tvorbu Akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Ako získať pomoc odborníkov

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Kritériá skutočne zdravej školy

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Kritériá skutočne zdravej škôlky

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Školské zeleninové záhrady
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Ako zapojiť rodičov do pestovateľských a kulinárskych aktivít

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Ako zapojiť žiakov do plnenia Akčného plánu

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Návod na splnenie bronzových kritérií

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Návod na splnenie strieborných kritérií

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Návod na splnenie zlatých kritérií

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Činnosti akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Program prvého stretnutia akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Postup pre rodičov, ak chcú pomôcť zlepšiť stravovanie na škole

    materiál v pdf
  • Školská jedáleň
    Zdravá výživa

    Nepovolené aditíva

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Školská jedáleň
    Implementácia projektu na škole

    Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Školská jedáleň
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Plán zdravého školského stravovania - 10 bodov

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Dotazník pre zamestnancov

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    Vyhodnotenie práce akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Zdravá výživa
    Ako si vyberáme jedlo
    Jedlo ako prierezová téma na vyučovaní
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Školský kvíz o jedle pre deti

    Dokument - jednoduchý školský kvíz, pre pedagógov, vďaka ktorému sa deti môžu zoznámiť so súvislosťami medzi jedlom, zdravím a udržateľným životným štýlom. V prípade potreby konzultácie ohľadom odpovedí nás prosím kontaktujte. 

    materiál v pdf
  • Školská jedáleň
    Zdravá výživa
    Ako si vyberáme jedlo

    Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne

    Dokument pre pani kuchárky, ktorý pomôže zorientovať sa v tom, čo Skutočne zdravá škola považuje za racionálnu výživu. Tento dokument zároveň poskytne tipy na to, ako zdravšie a chutnejšie a najmä z akých surovín variť v školskej jedálni. 

    materiál v pdf
  • Zdravá výživa
    Ako si vyberáme jedlo
    Príprava pokrmov - Varenie s deťmi
    Školské zeleninové záhrady
    Poľnohospodárstvo
    Školská jedáleň
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Sezónny kalendár ovocia a zeleniny A6

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Poľnohospodárstvo
    Príprava pokrmov - Varenie s deťmi
    Školské zeleninové záhrady
    Školská jedáleň
    Zdravá výživa
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Sezónny kalendár ovocia a zeleniny A4

    materiál v pdf
  • Klimatická kríza
    Ako si vyberáme jedlo
    Zdravá výživa
    Školský farmársky trh
    Školská jedáleň
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Slow Food tipy na výber potravín

    materiál v pdf
  • Klimatická kríza
    Ako si vyberáme jedlo
    Školská jedáleň
    Zdravá výživa
    Plytvanie potravinami
    Odkiaľ jedlo pochádza
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Zodpovedné nákupné správanie

    Dokument, ktorý k zmene inšpiruje nielen školy, ale aj rodičov.

    materiál v pdf
  • Na farmu!

    Formulár - na Farmu! Pred výletom

    Pomôcka pre pedagógov, pred výletom na farmu.

    materiál v pdf
  • Na farmu!
    Odkiaľ jedlo pochádza

    Formulár - Na Farmu! Na výlete

    Pomôcka pre pedagógov na šk. výlete na farme.

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Dotazník pre MŠ a ZŠ 1. stupeň

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Dotazník pre ZŠ 2. st. a SŠ

    Dokument pre Akčnú skupinu

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Dotazník pre rodičov

    Dokument pre Akčnú skupinu

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole

    7 krokov k získaniu certifikátu

    materiál v pdf
  • Zdravá výživa
    Školská jedáleň
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy

    materiál v pdf
  • Školská jedáleň

    Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy

    materiál v pdf
  • Zdravá výživa
    Školská jedáleň

    Tipy pre pracovníkov školskej jedálne

    materiál v pdf
  • Odkiaľ jedlo pochádza
    Poľnohospodárstvo
    Školská jedáleň
    Zdravá výživa

    Značky so zárukou

    materiál v pdf
  • Poľnohospodárstvo
    Ako si vyberáme jedlo
    Školská jedáleň
    Zdravá výživa

    Prehľad čerstvých surovín

    materiál v pdf
  • Zdravá výživa
    Školská jedáleň
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Príprava pokrmov - Varenie s deťmi

    Akrylamid v potravinách - čo to je a ako ho môžeme znížiť

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Zdravá výživa
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Školská jedáleň

    Kontaminanty v potravinovom reťazci

    materiál v pdf
  • Zdravá výživa
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Bezpečné rozmrazovanie potravín

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Poľnohospodárstvo

    Bezpečnosť mäsa v Európe

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Odkiaľ jedlo pochádza
    Na farmu!
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Jedlo ako prierezová téma na vyučovaní

    Ideme na farmu - metodický manuál

    materiál v pdf
  • Školská jedáleň
    Implementácia projektu na škole

    Metodický manuál Odhlučnenie školských jedální

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Jedlo ako prierezová téma na vyučovaní
    Školská jedáleň
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Rozumieme logám a symbolom

    Autor: Slovenská agentúra životného prostredia, Odbor environmentálneho manažérstva a Bazilejského dohovoru, Braslava

    Vydavateľ: Slovenská agentúra životného prostredia, Banská Bystrica

    Náklad: 2 000ks

    Rok vydania: 2018

    Vydanie: prvé

    ISBN: 978-80-89503-85-8

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Odkiaľ jedlo pochádza
    Jedlo ako prierezová téma na vyučovaní

    Úlohy na zahryznutie - 1. stupeň ZŠ

    Ďakujeme spoločnosti Kaufland Slovenská republika za možnosť podielať sa na tvorbe tejto brožúrky.

    Kreatíva: This is Loco

    materiál v pdf
  • Ako si vyberáme jedlo
    Odkiaľ jedlo pochádza
    Jedlo ako prierezová téma na vyučovaní

    Úlohy na zahryznutie - 2. stupeň ZŠ

    Ďakujeme spoločnosti Kaufland Slovenská republika za možnosť podielať sa na tvorbe tejto brožúrky.

    Kreatíva: This is Loco

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami

    Dopady plytvania potravinami - Didaktický text

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami

    Dôsledky plytvania potravinami - Metodický manuál 1. st. ZŠ

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami

    Dôsledky plytvania potravinami - Metodický manuál 2. st. ZŠ

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami
    Školská jedáleň

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál

    materiál v pdf
  • Školská jedáleň
    Plytvanie potravinami

    Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach - Metodický manuál

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami

    Dôsledky plytvania potravinami - ako usporiadať výstavu - Metodický manuál

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami

    Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál 1. st. ZŠ

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami

    Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál 2. st. ZŠ

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami
    Školská jedáleň

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár

    materiál v pdf
  • Plytvanie potravinami
    Školská jedáleň

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár

    materiál v pdf
  • Školská jedáleň
    Zdravá výživa

    Čítame etikety

    materiál v pdf

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací