Ciele programu Skutočne zdravá škola

  • zdravé deti

  • potravinovo gramotní ľudia

  • aktívne miestne spoločenstvá

  • udržateľné hospodárstvo

  • zdravé životné prostredie

Vízia programu Skutočne zdravá škola

​​​​Vznik projektu na Slovensku je reakciou na aktuálnu situáciu v oblasti verejného stravovania v štátnych stravovacích zariadeniach, ako aj na nárast civilizačných ochorení na Slovensku. Používanie nekvalitných surovín, nevyvážená strava, nárast obezity, ale aj porúch príjmu potravy, nezáujem detí o kvalitnú a vyváženú stravu, ekonomicky neefektívne vedenie kuchýň – to sú nedostatky, s ktorými sa v súčasnosti môžeme stretnúť na školách a verejnosti.

Piliere

Angažovanosť

  • Akčná skupina, ktorá sa sa venuje zlepšeniu v oblasti stravy

  • Škola svojich stravníkov informuje o zložení a pôvode pokrmov

  • Podpora žiakov a rodičov, aby prichádzali s nápadmi na zmeny v oblasti stravovania

Kvalita stravy a pôvod surovín

  • Používanie prevažne čerstvých surovín a len minimum alebo žiadne polotovary 

  • Podpora lokálnych a regionálnych dodávateľov potravín

  • Základ pitného režimu je pitná voda

Vzdelávanie

  • Zapájanie sa do mimoškolských vzdelávacích aktivít v oblasti výživy a zdravia

  • Téma udržateľného stravovania je zakomponovaná v učebných osnovách vybraných predmetov

  • Navštevy fariem, pestovanie na záhrade alebo v budove školy, lekcie varenie a spoznávanie tradičných remesiel

Zodpovednosť

  • Vzdelávanie v téme udržateľného stravovania - učitelia, rodičia, deti, aj pani kuchárky

  • Triedenie odpadkov, kompostovanie a snaha o minimalizáciu potravinových zvyškov

  • Využívanie ekologických čistiacich prostriedkov

Komunita

  • Organizácia kulinárskych súťaží a podujatí

  • Zapájanie a motivácia k zdravému stravovaniu aj smerom k rodičom, prarodičom

  • Zdieľanie aktivít v oblasti zdravého stravovania s verejnosťou a inými školami

Na zamyslenie

V Slovenskej republike funguje viac ako 4000 prevádzok školského stravovania*. V nich sa denne stravuje takmer 800 000 detí (čo predstavuje asi 70 percent z celkového počtu detí od MŠ po SŠ), ktoré za rok v školskej jedálni zjedia približne 180 miliónov pokrmov* (zdroj: 2muse). To predstavuje obrovskú príležitosť na ozdravenie detí a celej spoločnosti.

Ak sa téma jedla a stravovania v školskej jedálni stane súčasťou vzdelávania a deti sa dozvedia, odkiaľ pochádzajú potraviny a ako sa vyrábajú, pravdepodobne sa rozhodnú pre zdravý spôsob stravovania.

Ak začnú jedálne nakupovať poľnohospodárske suroviny a potraviny od miestnych farmárov a výrobcov vo väčšej miere, ich kúpna sila pomôže vytvoriť pracovné miesta a prinesie ďalšie výhody miestnej ekonomike, najmä na vidieku. 

„Deti, ktoré porozumejú hodnote jedla, budú v budúcnosti kupovať kvalitnejšie potraviny“.

Kým predškolák dokončí svoje stredoškolské štúdium, skonzumuje viac ako 4 000 pokrmov v školskej jedálni, čo predstavuje 4 000 príležitostí na posilnenie tela a mysle, na maškrtenie bez negatívnych následkov na zdravie a na pochopenie vzťahu medzi jedlom, ktoré jeme a svetom, v ktorom žijeme.

*Za poskytnutie faktov a štatistických údajov ďakujeme prieskumnej agentúre 2muse

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací