Návody a tipy pre vedúcich a pracovníkov školských kuchýň, ako splniť kritériá programu Skutočne zdravá škola.

Kritériá programu vzťahujúce sa na školské kuchyne

Program Skutočne zdravá škola alebo škôlka je komplexný program, do ktorého je zapojená celá škola. Nie je to program iba pre školské kuchyňu. Avšak to, čo sa odohráva v školskej kuchyni má zásadný význam pre úspešné plnenie kritérií programu.

Na prevádzku školských kuchýň sa uplatňujú tieto kritériá z oblasti "Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu". Preštudujte si kritériá dôkladne, súbor obsahuje tiež opis indikátorov, ktorými budete preukazovať ich splnenie. Radi vám odpovieme na vaše otázky.

  • Nepovolené prísady - zoznam prísad, ktoré kritériá programu nedovoľujú
  • Prehľad (definícia) čerstvých surovín - prehľad a definície čerstvých surovín podľa kritérií programu

Ako a kde nakupovať kvalitné potraviny od miestnych dodávateľov

Ako úspešne zaradiť regionálne produkty na menu vašej jedálne: Návod je určený vedúcim prevádzok školského stravovania aj všetkým záujemcom o spolupráci s miestnymi farmármi. Ponúka možnosti, ako nájsť kreatívne možnosti zavedenia čerstvých miestnych produktov do takmer každého stravovacieho zariadenia.

Využívanie surovín podľa sezóny

Aby sme vám uľahčili výber surovín vhodných na použitie podľa aktuálnej sezóny, pripravili sme pre vás Sezónny kalendár ovocia a zeleniny.

Doloženie pôvodu mäsa, vajec a čerstvých potravín a biopotravín

Kritériá programu Skutočne zdravá škola v oblasti Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu požadujú od školských jedální, aby nakupovali výrobky pochádzajúce zo svojho alebo susedného kraja, v prípade mäsa zo zvierat chovaných v Slovenskej republike. 

  • Doloženie pôvodu mäsa a čerstvých potravín: rady a tipy
  • Doloženie pôvodu potravín - list Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia
  • Vyhľadanie pôvodu hovädzieho mäsa
  • Vyhľadanie pôvodu vajec. Pre splnenie bronzových kritérií odporúčame vajcia "0", "1", alebo "2", od strieborných kritérií potom požadujeme používanie len vajec "1" alebo "0". Používanie vajec "3" - vajcia nosnice v klietkach, by jedáleň Skutočne zdravé školy nemala používať nikdy.
  • Zoznam producentov bio vajec: zoznam vybraných producentov vajec z kontrolovaných ekologických chovov.
  • Vyhľadávanie subjektov z ekologického poľnohospodárstva: na tejto stránke Ministerstva poľnohospodárstva zistíte, či firma alebo fyzická osoba, ktorá vám ponúka bioprodukty alebo biopotraviny, má platný certifikát. Môžete si tiež overiť pôvod už nakúpeného bioproduktov či biopotraviny.
  • Odporúčania pre nákup rýb - návod, ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite.
  • Odporúčania pre nákup vajec - ako vybrať vajcia z šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach.

Ako sa vyhnúť potravinám s nedovolenými prísadami (éčkami)

  • Čítame etikety - Manuál čítame etikety je pomôckou pri výbere správnych a kvalitných potravín do školských jedální. Použite ho pre kontrolu nevhodných prísad v nakupovaných výrobkoch.
  • Značky so zárukou - plagát, ktorý zoznamuje so značkami kvality, ktoré je možné nájsť na potravinách v SR. Popisuje podrobne vlastnosti a súvislosti tých najznámejších značiek, a to: Bio, Slovenská potravina, Európske značky kvality, Regionálne potravina, Fair trade, ...

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací